دلایل بی ثباتی بازار صادراتی تخم مرغ ایران

دلایل بی ثباتی بازار صادراتی تخم مرغ ایران
برای اینکه صادارت بتواند نقش مثبت خود را در بهبود وضعیت اقتصاد صنعت مرغ تخمگذار ایفا کند می بایست درآمدهای صادراتی محصولات این صنعت از رشد و ثبات خوبی برخوردار باشد. از آنجا که در سالهای اخیر نوسانات قابل ملاحظه ای در بازارهای صادراتی این محصول در منطقه مشاهده شده است، شناخت منشا این بی ثبانی و عوامل مؤثر بر آن ضروری به نظر می رسد .
سید فرزاد طلاکش – دبیرکل کانون سراسری انجمن های صنفی پرورش دهندگان مرغ تخم گذار – از دلایل بی ثباتی بازار صادراتی تخم مرغ ایران در بازارهای منطقه می گوید: در ایران سازوکار حمایتی برای حفظ بازارهای صادراتی تخم مرغ وجود ندارد به همین دلیل صادرات تا زمانی که منطق اقتصادی داشته باشد توسط صادرکننده انجام می شود و روزهایی که توجیه ندارد رها می شود در این شرایط است که باید برای پایداری صادرات به تجار کمک نمود.
وی ادامه داد: این کمک می توان به صورت اعتبار یکساله از سوی دولت در اختیار صنعت قرار گیرد تا در مقاطعی که صادرات توجیه اقتصادی ندارد به کمک تجار رفت و با این پول بازار صادراتی را حفظ نمود.
 طلاکش افزود: در پایان سال این مبلغ مجددا به دولت بازپس داده می شود و اگر تراز تجاری مثبت باشد سود حاصل برای صنعت هزینه گردد و اگر منفی باشد با همین مبلغ جبران خسارت شود.
وی یادآور شد: تا حدی موفق به اجرای این طرح در قالب اعتبار50 میلیارد تومانی مصوب ستاد تنظیم بازار که به صورت تنخواه در اختیار صنعت قرار گرفته است شده ایم اما به دلیل تاخیر در پرداخت عملا این اعتبار در سال جاری بی ثمر ماند و باید منتظر آثار مثبت آن در سال آینده باشیم.
طلاکش تصریح کرد: به دلیل نقصان حمایت دولتی از صادرات هم اکنون شاهد آن هستیم که کشور اکراین و ترکیه بازار تخم مرغ را در منطقه اشغال نموده اند و آنقدر اختلاف قیمت بین تخم مرغ ایرانی و کشورهای رقیب زیاد شده است که امکان جبران برای ما بسیار کم شده است.
وی در واکنش به این اظهارات که؛ برخی بالا بودن هزینه تمام شد را دلیل عدم توان رقابت تخم مرغ ایرانی در بازارهای صادراتی منطقه می دانند، گفت: باید دید این سنجش نسبت به کدام کشور عنوان می شود، زیرا تفاوت چندانی بین هزینه تمام شده تخم مرغ در ایران و کشور ترکیه وجود ندارد و این کشور نیز مانند ایران بیشتر نهاده های خود را وارد می نماید، البته ترکیه در نوسازی و بازسازی صنعت طیور پیشروتر بوده و تا حدی بهره وری بالاتری در این بخش دارد اما در مجموع تفاوت چندانی در هزینه تمام شده تولید تخم مرغ در ایران و ترکیه وجود ندارد.
به گفته طلاکش؛ کشور اوکراین به دلیل برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب، در تولید ذرت، گندم، جو و سویا خودکفا بوده و این امر موجب شده است که قیمت تمام شده در صنعت مرغداری این کشور پایین تر از بسیاری از کشورهای رقیب باشد که قدرت رقابت را برای این کشور افزایش داده است.
وی در پاسخ به این سوال که؛ چگونه کشور ترکیه هم اکنون به عنوان رقیب اکراین در بازارهای منطقه حضور دارد؟ اظهار داشت: کشور ترکیه به دو دلیل می تواند با اکراین رقابت کند اول اینکه؛ دولت ترکیه به صادرکنندگان محصولات کشاورزی مشوق صادراتی می دهد، دیگر اینکه؛ از تولیدکنندگان حمایت نموده و با سازوکار کاملا مدیریت شده به آنان یارانه پرداخت می کند، بنابرین تولیدکننده و صادرکننده این کشور توان رقابت در بازارهای منطقه را پیدا می کنند.

 
نظرات شما
  •  

    مرغدار تخمگذار گفت : ۹۴/۱۲/۱۵

    صادرات از چرخه بیفتد به دست آوردنش دشوار است.دولت محترم هرچه سریعتر موانع صادراتی را حذف کند تا تولید کننده با دلگرمی ادامه دهد.معوقات بانکی به شدت بالاست.این وضع ادامه پیدا کند توان تولید از دست میرود.خواهشا نگذارید بازار خراب فروردین و اردیبهشت 94 تکرار شود.فقط صادرات مشکل گشاست.مساعدت فوری و ورود دولت به این زمینه الزامیست.پرداخت تسهیلات به صادر کننده هرچه سریعتر انجام شود تا بازار به رقیبان واگذار نشود.با تشکر از دولت امید

    پاسخ...
  •  

    بهرنگ محمدی گفت : ۹۴/۱۲/۱۷

    مرغدار:
    کنترل صادرات و واردات دست دولت نیست. دست یک عده آقازاده هست که هیچکس نمیتواند بر کار انها نظارت کند. کدام کشور دنیا هست که قیمت یک محصول تولیدی این همه نوسان داشته باشه؟؟؟ نفت مفت میفروشید به قیمت هیچ اونوقت محصولات دامی و کشاورزی تولیدکنندگان بدبخت باید بمون رو دستشون.

    پاسخ...
نظر خود را ثبت نمایید
  • موارد زیر جهت نمایش تایید نخواهد شد:
  • ۱- در متن شماره همراه و آدرس الکترونیکی درج شود
  • ۲ - در متن از جملات و الفاظ غیر عرف استفاده شود
  • ۳ - متن انگلیسی یا پینگلیش تایپ شود
Copyright © 2006 - 2024 ITPNews.com