برگزاری میزگرد تخصصی اهالی صنعت مرغ گوشتی به میزبانی رهتاب

برگزاری میزگرد تخصصی اهالی صنعت مرغ گوشتی به میزبانی رهتاب
به گزارش روابط عمومی شرکت رهتاب بیستون، در میزگردی که با حضور جمعی از اهالی صنعت مرغ گوشتی استان‌های میزبان رهتاب در حضور آقای دکتر ربانی زاده رئیس سابق رصدخانه کشاورزی ایران برگزار شد، حاضرین در مورد چالش‌ها و مشکلات صنعت مرغ گوشتی و طرح هوشمندسازی فرایندهای تامین و توزیع مرغ به گفتگو پرداختند. 

در این میزگرد تخصصی که برای اولین بار با حضور مدیران سازمان‌های دولتی و تشکل‌های خصوصی صنعت مرغ استان‌های میزبان رهتاب از جمله اصفهان، چهارمحال و بختیاری، فارس، خوزستان، سمنان و کرمانشاه برگزار شد، هر یک از افراد در مورد چالش‌های این صنعت و پیشنهادات خود برای برون‌رفت از شرایط فعلی سخن گفتند. آقای دکتر ربانی زاده به عنوان رئیس سابق رصدخانه کشاورزی، که اولین بار طرح هوشمندسازی فرایندهای تامین و توزیع مرغ در سطح کشور را اجرایی نمود، در مورد مزایا، فرصت‌ها و تهدیدهای سامانه‌سپاری در این صنعت با حاضرین سخن گفت. 

در این میزگرد ابتدا نمایندگان تشکل‌های خصوصی شامل اتحادیه مرغداران، انجمن کشتارگاه‌ها و اتحادیه خرده‌فروشان، نظرات خود را در مورد هوشمندسازی فرایندهای صنعت مرغ مطرح کرده و با ذکر چالش‌ها و مشکلات اساسی این صنعت پیشنهاداتی نیز برای بهبود وضعیت تولید و مصرف مرغ در کشور ارائه دادند. 
همچنین نمایندگان بخش دولتی شامل مدیران سازمان جهاد کشاورزی استان‌های میزبان رهتاب، با موثر خواندن پیاده‌سازی سامانه رهتاب در این استان‌ها و  لزوم سامانه‌سپاری در کل استان‌های کشور، انتظارات خود از هوشمندسازی در صنعت مرغ را مطرح نمودند. 
در ادامه می‌توانید بخشی از اظهارات مطرح شده در این میزگرد را به‌طور خلاصه بخوانید: 

کل حلقه‌های زنجیره تامین مرغ باید از طریق سامانه هوشمند شوند. 
به گفته دکتر ربانی زاده رئیس سابق قرارگاه رصدخانه کشاورزی ایران، یکی از دغدغه‎های وزارت جهاد کشاورزی این است که در کل حلقه‌های زنجیره تامین مرغ، هوشمندسازی اتفاق بیوفتد و بتوان همزمان جریان داده، جریان مالی و جریان کالا را در سامانه رصد کرد. لذا متولیان امر می‌بایست ابتدا حلقه‌های میانی و سپس حلقه‌های ابتدایی و انتهایی زنجیره مرغ را در سامانه تکمیل کنند و از هوشمندسازی غافل نشوند، زیرا برای اینکه آمار دقیقی از بازار مرغ داشته باشیم باید حتماً به هوشمندسازی ادامه دهیم. 


مورد گفت: انتظار ما از سامانه‌های هوشمند این است که داده‌های بازار را جمع‌آوری کنند و به ما در تصمیم‌گیری‌ها کمک کنند. یعنی به نوعی سامانه هوشمند می‌بایست مسئولیت رصد، مدیریت و پیش‌بینی بازار را به عهده بگیرد و به سازمان‌های دولتی و متولیان گزارشاتی بدهد که در موقع تصمیم‌گیری بتوان از آن‌ها استفاده کرد. 

تولیدکننده نباید دغدغه‌ای به جز تولید داشته باشد. 
جمشید اسکندری، معاون توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان اصفهان در این باره گفت: اگر بتوانیم کل زنجیره تامین مرغ از مزرعه تا سفره را در قالب سامانه رهتاب تعریف کنیم، بسیاری از مشکلات این صنعت حل خواهدشد. تولیدکنندگان نباید دغدغه‌ای به جز تولید، که تخصص اصلی آن‌ها است، داشته باشند. اما درحال حاضر دغدغه‌های زیادی برای تامین نهاده و جوجه پیش روی تولیدکنندگان قرار دارد که عمده وقت آن‌ها را درگیر موضوعات غیر تولید می‌کند و در نهایت باعث سرخوردگی آن‌ها می‌شود. 
در همین رابطه احمد طالبی، عضو هیئت مدیره انجمن کشتارگاه‌های طیور کشور و استان اصفهان نیز افزود:   
متاسفانه ما در اکثر اوقات دغدغه تولید را داریم، و اگر تولید به درستی پیش برود هیچ‌گاه مشکل کمبود مرغ در بازار نخواهیم داشت. مرغداران همواره می‌خواهند تولید داشته باشند، اما چرا در عمل نمی‌توانند بدون دغدغه تولید کنند؟ چون نهاده را می‌خرند اما برای دوره بعدی به دستشان می‌رسد، بنابراین مجبور می‌شوند از بازار به قیمت آزاد خریداری کنند. دولت می‌تواند یک وام کم‌بهره به مرغدار بدهد یا اینکه اگر نمی‌تواند سر وقت نهاده را برای مرغدار تامین کند، به جای یک دوره، به اندازه دو دوره پرورش، یکجا نهاده در اختیار مرغدار قرار دهد تا بتواند به موقع مرغ بازار را تامین کند و با کمبود مواجه نشویم. 


هوشمندسازی کلیه مولفه‌های تولید، تنها راه نجات صنعت مرغ گوشتی 
فرهاد جعفریان، مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان اصفهان و عضو هیئت مدیره اتحادیه مرکزی با تاکید بر اهمیت هوشمندسازی در صنعت مرغ گوشتی گفت:  
با ورود هوش مصنوعی به همه امورات زندگی از جمله صنعت، بازرگانی و ... ما راهی جز این نداریم که تولید مرغ را نیز هوشمند و سامانه‌ای کنیم. به عبارتی برای مدیریت بازار می‌بایست کل زنجیره تولید مرغ هوشمند شود، یعنی جوجه‌ریزی ما باید هوشمند شود، تا ببینیم چقدر در سطح کشور تولید جوجه داریم و بتوان بر اساس آن برنامه‌ریزی داشت. 


در بخش دیگری از این گفتگو عباس میراحمدی، معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به مشکلاتی که مرغداران در تامین جوجه و نهاده خود دارند افزود:  
ما زمانی می‌توانیم در بحث هوشمندسازی زنجیره به اهداف خود برسیم که برای تامین و توزیع جوجه یک روزه و نهاده‌ها و همچنین قیمت آن‌ها برنامه‌ریزی مشخصی داشته باشیم؛ اما متاسفانه در بحث مولفه‌های تولید نوساناتی وجود دارد که باعث می‌شود ما را از هدف اصلی هوشمندسازی دور کند و نتیجه واقعی که خدمت به تولیدکننده و مصرف‌کننده است، حاصل نشود. اگر امکانی مهیا شود که جوجه یک روزه نیز در قالب سامانه توزیع شود، بحث پایداری در تولید امکان‌پذیر خواهدبود.  
همچنین برومند چهارآیین، رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران استان کرمانشاه نیز به اهمیت هوشمندسازی توزیع جوجه یک روزه در کشور اشاره کرد و گفت: 
اگر بخواهیم از سیستم سنتی بازار خارج شویم و به یک ثبات نسبی برسیم که سبب آسایش خاطر همه ذی‌نفعان بازار، یعنی تولیدکنندگان و ذی مدخلان که در واقع وزارتخانه‌ها هستند، راهی نداریم جز اینکه تامین جوجه یک روزه را نیز ساماندهی کنیم و حتماً جوجه نیز باید از طریق سامانه هوشمند توزیع شود تا بسیاری از چالش‌های فعلی بازار برطرف شود. 


قیمت‌گذاری دستوری، باعث آشفتگی بازار مرغ در استان‌ها و عدم امکان مدیریت بازار می‌شود. 
محمدعلی فروغی، رئیس اتحادیه خرده فروشان شهرستان اصفهان با اشاره به اهمیت توجه به حاشیه سود هر حلقه، قیمت‌گذاری دستوری مرغ را مانعی بر سر تحقق سود عادلانه برای عوامل صنعت نامید و افزود:   
تا زمانی که سود مرغدار، کشتارگاه و خرد‌ه‌فروشی به‌طور کارشناسی در سطح کشور و در سطح استان مشخص نشود، دغدغه‌های فعلی بازار وجود دارد و هر بار مرغدار، کشتارگاه یا مصرف‌کننده متضرر می‌شود. در این بین سامانه باید کنترل بازار را در دست بگیرد تا این سود برای هر حلقه تامین شود و خیال آن‌ها از بابت تولید و مصرف راحت شود. ولی تا زمانی که قیمت‌گذاری دستوری در سطح کشور انجام می‌شود، نمی‎‌توانیم قیمت واقعی برای مرغ داشته باشیم. چون در این شرایط قیمت هر استان با قیمت سایر استان‌های همجوارش اختلاف دارد و مرغ فروش مجبور است مرغ خود را از استان‌های دیگر تامین کند تا به سود مورد نظرش برسد. 

با ورود سامانه رهتاب و شفاف‌سازی معاملات، دیگر حقوق مرغدار ضایع نمی‌شود. 
اسفندیار مونسان، رئیس اداره پشتیبانی امور دام استان سمنان با موثر خواندن عملکرد سامانه رهتاب در این استان و مقایسه وضعیت مرغداران در سیستم سنتی با سیستم هوشمند رهتاب گفت:  
حدود سه تا چهار سال پیش مرغ زنده به صورت عرفی 45 روزه با مرغدار تسویه حساب میشد و حتی فاکتوری صادر نمی‌شد، اما الان با وجود سامانه رهتاب، صبح وقتی مرغ به فروش میرسد فاکتور صادر شده و خریداران در یک محیط شفاف تسویه حساب می‌کنند و حق مرغداران ضایع نمی‌شود. در مجموع رهتاب به‌خودی‌خود می‌تواند برای بازار مرغ مفید باشد، مخصوصاً اگر به صورت منطقه‌ای فعال شود و حتی می‌تواند با حضور در بازارهای دیگر، باعث شفاف‌سازی کلیه کالاهای اساسی شود.  


باید همه مسئولین تلاش کنند تا مشکلات فعلی مرغداران برطرف شود. 
محمدحسین زمانی راد، عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی کشور و استان خوزستان با اشاره به تعدادی از مهم‌ترین دغدغه‌ها و مشکلات مرغداران از مسئولین خواست که برای رفع دغدغه آن‌ها تلاش کنند:    
اصلی‌ترین مشکلی که مرغداران با آن روبه رو هستند، این است که جوجه با قیمت مشخصی به دست آن‌ها نمی‌رسد و ناچارند آن را با نرخ آزاد خریداری کنند. به همین دلیل نتوانستیم قیمت مصوب مرغ را در کل کشور رعایت کنیم. این موضوع برای کنجاله سویا و ذرت هم صدق می‌کند، یعنی مرغدار مجبور می‌شود از تاجر واردکننده به قیمت آزاد خریداری کند و مرغش را با این قیمت بزرگ کند. 


به نظر من اگر کل استان‌های کشور دارای سامانه بشوند می‌توان بسیاری از این مشکلات را حل کرد. چالش دیگر مرغداران مربوط به اردیبهشت پارسال است که پس از حذف ارز ترجیحی دولت قرار بود طلب مرغداران را بدهد، اما الان پس از حدود یک سال و نیم همچنان مرغداران بلاتکلیف هستند. این‌ها دغدغه‌هایی است که مرغداران دارند و ما باید تلاش کنیم مسائل آن‌ها را حل کنیم. 

 
 
نظر خود را ثبت نمایید
  • موارد زیر جهت نمایش تایید نخواهد شد:
  • ۱- در متن شماره همراه و آدرس الکترونیکی درج شود
  • ۲ - در متن از جملات و الفاظ غیر عرف استفاده شود
  • ۳ - متن انگلیسی یا پینگلیش تایپ شود
Copyright © 2006 - 2024 ITPNews.com