«مهدیشهر قطب دامپروری کشور» با اصلاح نژاد گوسفند سنگسری

«مهدیشهر قطب دامپروری کشور» با اصلاح نژاد گوسفند سنگسری
یکی از اقدامات در زمینه بهبود تولید گوشت و توسعه دامداری توجه به اصلاح نژاد است که اکنون با همت دولت سیزدهم این راهبرد با هدف احیا و ارتقای بهره‌وری گوسفند نژاد سنگسری در استان سمنان از نژادهای دارای آوازه جهانی و ارزش افزوده و کمک به تحقق طرح «مهدیشهر قطب دامپروری کشور» در مسیر محقق شدن است.

گوسفند سنگسری نوعی نژاد منحصربه‌فرد از دام سنگسری و از انواع نژاد گوسفند گوشتی در ایران محسوب می‌شود که خاستگاه آن مراتع عشایر ایل سنگسر در شهرستان مهدیشهر و تعدادی از استان‌های همسایه ‌است.

نژاد گوسفند سنگسری، به دلیل ظرافت، لذیذبودن گوشت، قدرت زیاد و مقاومت در مقابل عوامل محیطی، مورد توجه محققان قرار گرفته‌است بطوری که این نژاد موضوع چند پایان‌نامه دانشگاهی بوده‌است.

نژاد گوسفندان سنگسری، از معدود نژادهای گوسفندی است که در مقابل بیماری‌ها و شرایط نامناسب، بسیار مقاوم است.

گوسفند سنگسری نژادی گوشتی و ریزجثه‌ است و تنوع رنگ در این نژاد بسیار زیاد است. بطوری که رنگ گوسفندان این نژاد از قهوه‌ای کاملاً روشن تا قهوه‌ای کاملاً تیره متغیر است.

یکی از اصلی‌ترین ویژگی گوسفندان نژاد سنگسری افزایش وزن در مدت کوتاه است که اغلب دامداران را به پرورش این نژاد ترغیب می‌کند و در نتیجه، افرادی که قصد خرید گوسفند زنده دارند، این گونه را برای خرید انتخاب می‌کنند.

مشتریان نیز، گوشت گوسفند سنگسری را بیشتر از گوشت گونه‌های دیگر گوسفندان می‌پسندند چرا که لذیذبودن آن در انواع غذاها را تجربه کرده اند و این خود، موجب بالا رفتن تقاضای خرید این گونه از گوسفند می‌شود.

بازدهی گوسفندان سنگسری، تنها به شیر و گوشت مرغوب محدود نمی‌شود بلکه علاوه بر داشتن شیر و گوشت مرغوب، گوسفندان سنگسری، از پشم خوبی نیز برخوردار هستند و پشم تولیدشده توسط این گونه گوسفندی، در صنایع بسیاری به کار می‌رود. میزان تولید سالانه پشم هر راس برابر یک تا ۲ کیلوگرم است و قطر پشم این گوسفندان نیز ۲۷ تا ۳۹ میکرون است.

جمعیت نژاد گوسفند سنگسری حدود ۱۰۰ هزار راس تخمین زده می‌شود که در استان‌های مختلف کشور پراکنده است.بنا به آمارهای غیررسمی تعداد گوسفندان سنگسری خالص در میان گله های مردمی حدود یکهزار و ۵۰۰ راس تخمین زده می‌شود.

بنا به آمارهای غیررسمی، تعداد گوسفندان نژاد سنگسری خالص در میان گله های مردمی حدود یکهزار و ۵۰۰ راس تخمین زده می‌شود که این آمار لزوم توجه دستگاه‌های حکومتی و نظارتی را برای جلوگیری از انقراض کامل این نژاد دوچندان می‌کند.

برای حمایت از گوسفند نژاد سنگسری در گام نخست باید احیا و اصلاح به‌نژاد این دام مورد توجه قرار بگیرد و در این راستا و با همین هدف، در دور اول سفر دولت سیزدهم به استان سمنان طرح ایجاد قطب دامپروری در شهرستان مهدیشهر به تصویب رسید.

آیت الله رئیسی رییس‌جمهور روز پنجشنبه سیزدهم آبان ۱۴۰۰ در نخستین برنامه سفر به استان سمنان، در سیاه‌چادر عشایر شهرستان مهدیشهر حضور یافت و به درد و دل آنان گوش داد و وعده ایجاد «قطب دامپروری در شهرستان مهدیشهر» این استان را اعلام کرد که به عنوان یکی از مصوبه‌ها در بیست و سوم دی ماه ابلاغ شد و زمینه‌سازی آن با تاکید بر مطالعات و همکاری نهادهای علمی در دستور کار قرار گرفت و هفت کارگروه تخصصی در معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی استان به منظور تحقق این مصوبه ایجاد شد و راه‌اندازی مرکز به‌نژاد دامی شتابدهنده برای تحقق مصوبه سفر رییس جمهور به استان سمنان است.

مرکز به‌نژاد دامی گامی ارزشمند در تحقق طرح ملی ایجاد قطب دامپروری کشور در مهدیشهر
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان گفت: طرح ملی ایجاد قطب دامپروری کشور در شهرستان مهدیشهر به عنوان مصوبه سفر آیت‌الله رئیسی رییس جمهور به استان سمنان است و راه‌اندازی مرکز به‌نژاد دام سنگسری در راستای تامین زنجیره تحقق این راهبرد دنبال می‌شود.

محمدرضا صادقی ابراز داشت: حفاظت از این ژن و نژاد دامی و همچنین بحث آمیخته گری و معرفی یک نژاد برتر و بهتر، از ویژگی‌های طرح فناورانه و پیگیری ایجاد مرکز به‌نژاد دام سنگسری است.

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان افزود: دامپروری، برندسازی گوشت سنگسری، معرفی فرهنگ عشایر سنگسری، معرفی و رونق فروش صنایع دستی و ایجاد کشتارگاه‌ صنعتی از جمله طرح‌هایی است که در اجرای «طرح مهدیشهر قطب دامپروری کشور» دنبال می‌شود.

تجهیز آزمایشگاه مرکز اصلاح به‌نژاد دامی (نژاد دام سنگسری)
فرماندار مهدیشهر گفت: طرح اصلاح نژاد دام از مصوبات سفر رییس جمهور به استان سمنان، در بخش مطالعات کامل شد و ۷۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری برای اجرای طرح اصلاح به‌نژاد دامی تخصیص یافت و اکنون تجهیز آزمایشگاه و ساختمان تکمیل شده است و با حضور رییس جمهور به بهره‌برداری می‌رسد.نژاد دام سنگسری از نژادهای مرغوب و دارای کیفیت گوشت بالا است و اصلاح به‌نژاد دامی موجب افزایش بهره‌وری خواهد شد.

مجتبی اقوامی پناه یادآور شد: نژاد دام سنگسری از نژادهای مرغوب و دارای کیفیت گوشت بالا است و اصلاح به‌نژاد دامی موجب افزایش بهره‌وری خواهد شد.

شهرستان مهدیشهر در ۱۵ کیلومتری شمال مرکز استان سمنان و ۲۳۰ کیلومتری تهران واقع است.

یکهزار و ۲۰۰ هزار عشایر و پنج‌هزار خانوار عشایری در شهرستان مهدیشهر زندگی می‌کنند و طبق آمار نزدیک به ۴۵ درصد خانوار عشایری استان سمنان در مهدیشهر هستند و بر پایه اعداد و ارقام، دامپروری شغل اصلی مردم شهرستان مهدیشهر و عشایر ایل سنگسری است و توجه ویژه بر اصلاح نژاد دام سنگسری موجب افزایش بهره‌وری، بهبود معیشت دامداران با زمینه‌سازی صادرات آن، برای کشور ارزآور خواهد بود.
 
 
نظر خود را ثبت نمایید
  • موارد زیر جهت نمایش تایید نخواهد شد:
  • ۱- در متن شماره همراه و آدرس الکترونیکی درج شود
  • ۲ - در متن از جملات و الفاظ غیر عرف استفاده شود
  • ۳ - متن انگلیسی یا پینگلیش تایپ شود
Copyright © 2006 - 2024 ITPNews.com